Herbata zielona - green Oolong 1kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Kategoria herbat oolong to najszersza i najbardziej wszechstronna kategoria herbat. Tak jak wszystkie prawdziwe rodzaje herbaty, herbata oolong wytwarzana jest liści, pąków i gałęzi rośliny Camellia Sinensis.
Herbata oolong mieści się między zieloną a czarną herbatą, a szybkość utleniania wynosi od około 10 do 90%. Niektóre herbaty oolong mogą być prawie całkowicie utlenione, przez co są bardzo zbliżone do czarnej herbaty, podczas gdy inne są zielone i jasne.
W przeciwieństwie do zielonej herbaty, herbata oolong może zawierać pełne gałązki z liśćmi i pąkami. Smak waha się od lekkich tonów kwiatowych po cynamon, tostowy chleb, dojrzałe owoce i nuty karmelowe.
Herbata oolong zawiera zarówno związki zielonej herbaty, jak i czarnej herbaty. Ponieważ jest w połowie utleniona, zawiera więcej katechin niż czarna herbata. Jednak aktywność przeciwutleniająca w herbacie nie pochodzi tylko z katechin – kofeina, teaflawina, kwas galusowy, kwas chlorogenowy, kwas elagowy są również związkami przeciwutleniającymi.
Jedno z chińskich badań oceniało zdolność antyoksydacyjną 30 różnych herbat i wykazało, że średnio herbata oolong ma wyższą zdolność antyoksydacyjną niż ciemne, białe lub czarne herbaty, a nawet o 100% wyższą niż niektóre herbaty zielone.
Herbata oolong ma zbawienny wpływ na organizm. Pomaga obniżyć ciśnienie krwi, wspomaga jakość snu, ma działanie anty hiperglikemiczne, poprawia mikro biom jelitowy, może hamować wzrost komórek raka, zmniejszać stan zapalny naczyń, może pomóc w ochronie przed chorobami neurodegeneracyjnymi jak Parkinson, zmniejszyć ryzyko udaru, poprawić gęstość mineralną kości, a do tego jest doskonałym wspomagaczem utraty wagi. Badanie wykazało, że herbata oolong może pomóc w zmniejszeniu wywołanego dietą wysokotłuszczową przyrostu masy ciała, lipidów wątrobowych i masy białej tkanki tłuszczowej.
Co ważne L-teanina w herbacie może pomóc w poprawie ogólnego nastroju i pomóc w odstresowaniu. Ten aminokwas jest obecny w prawie wszystkich rodzajach herbat, z wyjątkiem pu'erh, gdzie poziom jest znikomy. Herbaty białe, zielone i oolong mają przeciętnie wyższą wartość L-teaniny niż herbata czarna.
składniki : herbata zielona