Curry 1 kg
Opis
Kraj pochodzenia: Indie
Składniki: kmin rzymski, kurkuma, koper włoski, sól, kozieradka, liść laurowy, goździk, kolendra, imbir, chilli, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa, kardamon, kminek, gorczyca
Curry stosuje się najczęściej do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, wieprzowiny i baraniny oraz warzyw, ryżu i sosów. Curry szczególnie nadaje się do aromatyzowania ryżu, któremu użycza pięknej żółtej barwy,
Jednym wspólnym elementem wielu sproszkowanych mieszanek przyprawowych jest kurkuma, która nadaje curry charakterystyczny żółty kolor. Inne popularne przyprawy wchodzące w skład mieszanki curry to:
Wartość odżywcza w 100 g produktu: tłuszcz 4 g, węglowodany 21 g, , białko 0,7 g, sól 28 g, wartość energetyczna w 100 g 798/190 kcal--