
Czarnuszka 1 kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny

Opis
Składniki: 100% czarnuszka
Kraj pochodzenia: Indie
Wartość odżywcza w 100 g produktu; tłuszcz 0 g, węglowodany 55 g, białko 12,4 g,
wartość energetyczna w 100 g 289kcal
Czarnuszka jest rośliną o wysokich walorach smakowych. Czarnuszka jest rośliną osiągającą wzrost do 50 cm. wysokości. Ojczyzna czarnuszki znajduje się w Azji Mniejszej i krajach Europy Południowo - Wschodniej , bywa uprawiana też w Polsce. Czarnuszka jest czasem też uprawiana jako roślina ozdobna. Jednym z jej pierwszych entuzjastów był faraon Tutenchamon, który wierzył w jej cudowne właściwości, cudownymi właściwościami czarnuszki były też zachwycone najpiękniejsze Egipcjanki Kleopatra i Nefretete. Wykorzystywały one cudowne właściwości czarnuszki do poprawy swojej urody, jak wiemy z doskonałym skutkiem. Czarnuszka doskonale nadaje si do pieczenia chleba i bułek, do aromatyzowania wina, przetworów warzywnych, oraz potraw mięsnych. Nasiona czarnuszki doskonale sprawdzają się jako zamiennik pieprzu, zwłaszcza dla osób , które maja problemy żołądkowe.
Według Medycyny Ludowej Czarnuszka ma właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.
Czarnuszka znakomicie się sprawdza jako środek pomocniczy przy trądziku i atopowym zapalenie skóry.
Czarnuszka jest uważana jako roślina lecznicza już od setek lat. Jest doskonałym produktem dla alergików i astmatyków. Czarnuszka wpływa korzystnie na układ immunologiczny, to powoduje że organizm łatwiej radzi sobie np. z grypą, czy katarem. Czarnuszka również ułatwia wykrztuszanie zalegającej wydzieliny i rozszerza oskrzela.
Napar z czarnuszki; weź 1 łyżkę rozdrobnionych nasion czarnuszki i połącz z 1 szklankom mleka lub wody, dodaj 1 łyżkę miodu. Jest to doskonały napar w okresie zachorowań na grypę , a także dla astmatyków i alergików.
Jeśli jesteś osobą, która zmaga się z trądzikiem i nie widzisz postępów w leczeniu to również możesz skorzystać z właściwości czarnuszki. Do tego celu zalej 0,5 szklanki nasion czarnuszki 1 szklanką alkoholu 40%. Nalewka musi odstać 7 dni. Po tym czasie nalewkę z czarnuszki odfiltruj przez sitko i stosuj do przemywania skóry (1 łyżeczka nalewki połączona z niepełną szklanką wody mineralnej.
Czarnuszka jest również niezastąpiona w okresie jesienno-zimowym kiedy to często zmagamy się z przeziębieniem, katarem, lub mamy problem z zatokami. Możemy wówczas własnoręcznie przygotować krople do nosa, w tym celu łączymy 1 łyżkę rozdrobnionych nasion czarnuszki z roztworem soli fizjologicznej (roztwór soli do nabycia w aptece).