Gorczyca mielona 1 kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Kraj pochodzenia: Polska
Składniki: Gorczyca 100%
Gorczyca jest jedną z najstarszych powszechnie stosowanych na świecie przypraw. Jest podstawowym składnikiem musztardy. Są różne odmiany tego ziela – gorczyca biała, czarna, sarepska. Wszystkie łączy podobne działanie i zastosowanie. Od lat były znane i wykorzystywane przez gospodynie do marynat, zalew, sałatek.
Gorczyca biała
pochodzi z krajów Europy południowej. Ma czteropłatkowe, złocistożółte kwiaty, z których pszczoły zbierają pyłek na miód (o lekko gorzkawym posmaku). Ziarenka są kuliste, bardzo drobne, jasnożółtego koloru. Biała gorczyca znajduje zastosowanie przy dolegliwościach ze strony przewodu pokarmowego (niestrawność, zaparcia), stanach zapalnych żołądka i jelit i dodatkowo – jak podaje medycyna ludowa – przy chorobach reumatycznych i bólach stawów.
Gorczyca czarna
przywędrowała do nas z północnych krańców Afryki i południowo-zachodniej Azji. Ma drobne, żółte kwiaty. Łuszczyna, w której znajdują się czarne, drobne, kuliste nasionka, ma długość około 2 cm.
Czarna gorczyca ma trochę szersze zastosowanie. Znana jest ze swojego moczopędnego działania. Dzięki śluzom, ma właściwości przeczyszczające (zaparcia), przeciwzapalne (nieżyt żołądka i jelit) i osłaniające (wrzody żołądka i dwunastnicy). Napary z niej stosowane bywają w stanach zapalnych gardła, w postaci płukanek. Olejek goryczny ma właściwości żółciopędne, pobudzające wydzielanie trzustki i żołądka. Przydaje się również przy chorobach reumatycznych i przeziębieniach (działa antybakteryjnie) oraz nadciśnienia.
Gorczyca sarepska
pochodzi z Indii. Wyróżnia ją mocny palący smak po rozgryzieniu ziarenka. Jej kwiaty są koloru jasnożółtego, a nasiona żółto-ceglastego. To z jej ziarenek produkuje się słynne ostre musztardy.