Herbata czarna - black Yunnan Superior 200 g
Opis
Herbata Yunnan Superior pochodzi z południowo-chińskiej dzielnicy Yunnan. To właśnie tam wytwarzane są jedne z najbardziej cenionych w Chinach i na świecie czarnych herbat.
Ale co sprawia, że prowincja Yunnan jest tak wyjątkowa? Po pierwsze, jej historia łączy 2100-letnie połączenie z herbatą. Jest to zgodne z zapisami, chociaż niektórzy historycy uważają, że to połączenie jest jeszcze starsze. Prowincja Yunnan znajduje się na dalekim południowym zachodzie Chin i jest znana z jednych z najstarszych drzew herbacianych na świecie, z których wiele może z łatwością poprzedzać konsumpcję herbaty Yunnan.
Krzewy herbaciane Yunnan wytwarzają grube, miękkie pąki, a liście wydzielają aromatyczną, słodkawą herbatę, którą można pić z mlekiem. Co ważne, herbata ta jest tak ceniona, że w wielu miejscach po dziś dzień jej liście są pielęgnowane i zbierane ręcznie.
Herbata Yunnan Superior to ulubiona herbata śniadaniowa w Chinach, posiada subtelny, słodowy smak o niezwykłej barwie. Jest to jedna z nielicznych herbat, która potrafi łączyć lekki aromat z mocą likieru, bogaty smak z subtelnymi podtekstami.
Herbata Yunnan Superior ma dużo złotych końcówek i delikatnie pikantny, lekko dymno-ziemisty dotyk i mocny, ciemny napar. Herbata Yunnan Superior pod każdym względem zasługuje na swoją nazwę, gdyż superior znaczy lepsza. A skoro ma lepsze pochodzenie, lepszą jakość i lepszy smak, to czego chcieć więcej? Cóż, gdyby tego było mało, to herbata Yunnan Superior oferuje również niesamowite korzyści zdrowotne, których coraz to nowsze i zbawienne skutki są odkrywane niemal każdego dnia.
Aby w pełni cieszyć się aromatem, zaleca się parzyć herbatę przez około 3-5 minut. Liści nie powinno zalewać się wrzątkiem, co może wywołać niechciany smak goryczy, a wodą o temperaturze w granicach 95°C
Herbata czarna Yunnan Superior :
cechuje się jasnym kolorem naparu i silnym aromatem. Jest to jedna z najbardziej popularnych herbat czarnych.
Yunnan jest najsłynniejszym z regionów Chin produkujących herbatę. Znajduje się w południowej części tego kraju. To właśnie tam można odnaleźć najstarsze chińskie herbaciane drzewo, mające 1700 lat. To drzewo przez ostatnie osiem wieków było głównym źródłem herbaty Yunnan. Rośnie ono nadal na górze Nannou w hrabstwie Mengha.
Herbata Yunnan stanowi dziś narodowy skarb a jednocześnie pokaźną gałąź przemysłu. Wszystkie rejony produkcji tej herbaty zlokalizowane są od 1200 do 2000 metrów n.p.m. Bo w uprawie tej odmiany ogromną rolę odgrywają warunki klimatyczne. Od maja aż do października na wzgórzach trwa sezon monsunów, obficie nawadniających ziemię. W porze suszy między listopadem, a kwietniem świeci słońce. I to wtedy właśnie drzewa herbaciane przechodzą przez długi okres rozrostu. Obszary, na których rosną liście herbaty pokryte są czerwoną, żółtą bądź ceglastą glebą, która zapewnia właściwy poziom pH.
Herbata Yunnan Superior ceniona jest za unikalny, wyjątkowy ekstrakt słodowy i wyrazisty pieprzowy smak. Tak jak każdy, luksusowy towar nie należy do najtańszych. Dzieje się tak przede wszystkim dlatego, że nadal w wielu miejscach jej liście są pielęgnowane i zbierane ręcznie.
Herbaty Yunnan powinno się parzyć przez około 3-5 minut. Nie należy przekraczać tego czasu, gdyż herbata nabrać może smaku goryczy. Liście zalewa się wodą o temperaturze około 95 stopni Celsjusza. Takie parzenie zagwarantuje niepowtarzalny, intensywny aromat i jeszcze milsze doznania smakowe.
Kraj pochodzenia: Chiny
Składniki: Herbata czarna