Kardamon mielony 1 kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Dziś kardamon dodaje się do wielu potraw, ale także wzbogaca się nim smak kawy, czy herbaty.
Kardamon sprzedaje się najczęściej w postaci całych owoców, bo przyprawa ta szybko traci swój smak i aromat. Po wyłuskaniu, nasiona kardamonu można stosować w całości lub rozdrobnione.
Kardamon nie tylko stosuje się samodzielnie, ale także jako składnik mieszanek przypraw. Spotkać go możemy m.in. w curry czy garam masali.
Ciekawostką jest, że przyprawa ta jest stosowana zarówno do dań słonych – takich jak pasztety, ryby, wszelkiego rodzaju mięsa, jak i na przykład słodkich naleśników z jabłkowym nadzieniem.
Wykorzystuje się go także do produkcji wódek i likierów.
Działanie lecznicze ma też napar z kardamonu. Przygotowuje się go, zalewając wrzątkiem łyżeczkę zmielonych nasion. Taki napój wypity przed posiłkiem wyostrzy apetyt i zwalczy problemy trawienne.
Kardamon ma też właściwości antyseptyczne, natomiast żucie ziarenek kardamonu odświeży nam oddech.
Można użyć go do doprawienia potraw, albo wykorzystać kardamonowy olejek, mieszając go z olejkiem do masażu. Taki aromatyczny masaż nie tylko rozbudzi nasze zmysły, ale też przyniesie ulgę w czasie przeziębienia, wyczerpania i osłabienia. Szeherezada w Księdze tysiąca i jednej nocy" wspomni historię bogatego kupca, który nie mógł doczekać się potomków. Żona doradziła mu, żeby kupił specyfik, który zwiększy jego płodność. Kupiec wreszcie doczekał się dzieci, a wtedy okazało się, że w składzie lekarstwa, które przyjmował był też drogocenny kardamon.
Kraj pochodzenia: Gwatemala
Składniki: Kardamon