Kolendra mielona 1 kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Kolendra nadaje niepowtarzalny smak daniom rybnym, a wraz z innymi przyprawami wtarta w kurczaka lub rybę utworzy pyszną aromatyczną skórkę. Niezwykły smak uzyskamy smażąc kilka nasion kolendry z kiełbasą.Kolendra jest dopełnieniem wielu receptur chilli, takich jak Harissa – bardzo pikantny sos z czerwonej papryki pochodzący z Afryki Północnej. Kolendrę można dodać do serka wiejskiego. Wykorzystuje się zawsze świeże liście. Występują w kuchni Bliskiego Wschodu, a także w hiszpańskiej, indyjskiej, w kuchniach orientalnych i południowoamerykańskich. Kolendrę można stosować jak pietruszkę posypując nią mięso mielone, sosy puree, zupy i curry. Zarówno nasiona, jak i liście można wykorzystać jako składniki wielu sałatek. W Tajlandii korzeń rośliny kolendry służy do przyprawiania mięs i curry.
Właściwości lecznicze - olej z kolendry jest aromatyczny, wiatropędny, stymuluje pracę żołądka i jelit. Jest na ogół korzystny dla układu nerwowego. Kolendra znajduje zastosowanie w produkcji środków przeczyszczających. Kolendrę wykorzystywano w walce z Ogniem św. Antoniego (ergotyzm) lub różyczce - ciężkie paciorkowe zakażenia skóry które nim nastała era antybiotyków spowodowały wiele ofiar śmiertelnych. W Azji zioło jest wykorzystywane przeciwko hemoroidom, jako środek przeciwbólowy i zapobiega kolce, hemoroidom i zapaleniu spojówek, przynosi ulgę w chorobach reumatyzmu i nerwobólów. Nasiona w postaci kremu stosuje się w leczeniu owrzodzenia jamy ustnej i jako okład na wrzodów i zakażenia. Ostatnie badania dowiodły, że kolendra na schorzenia żołądkowe zarówno u dorosłych, jak i u cierpiących na kolkę dzieci.
Kraj pochodzenia: Polska
Składniki: Kolendra