Kwiat Klitoria terma tea 1 kg clitoria
Opis
Groszek motylkowy, znany również pod nazwą naukową Clitoria Ternatea, jest rośliną pochodzącą z Azji. Kwiaty klitorii są pozyskiwane z niezwykłą pieczołowitością i starannością, co niewątpliwie przekłada się na jakość. Ręcznie zbierane i dokładnie suszone wykorzystywane są istnym rarytasem dla koneserów wybornych herbat. Można je rozpoznać po uderzających, żywych niebieskich kolorach. Clitoria jest bogata w antocyjany, które są związkami antyoksydacyjnymi odpowiedzialnymi za jego wyjątkowy kolor. Niezwykłe barwy potrafią rozbudzić wyobraźnię nie tylko w aspektach mentalnych, ale i smakowych. Z tego też powodu, klitoria jest stosowana w kosmetykach lub jako naturalny barwnik do żywności, napojów oraz tekstyliów.
Clitoria również często jest też parzona w herbacie ziołowej, niejednokrotnie razem z innymi składnikami jak trawa cytrynowa, miód i cytryna. Kiedy zmienia się kwasowość herbaty z kwiatu grochu, zmienia się również kolor. Ta jakość sprawia, że klitoria jest popularnym składnikiem wśród miksologów do specjalistycznych koktajli i herbat. Clitoria to podstawa tzw. 'niebieskiej herbaty' niebios.
Dodatkowo clitoria jest znana ze swoich właściwości leczniczych i wiąże się z wieloma potencjalnymi korzyściami zdrowotnymi. Kwiat ma moc uzdrawiania i oferowania korzystnych enzymów potrzebnych organizmowi, których inne rośliny nie mogą dostarczyć. Chroni przed wolnymi rodnikami, zawiera bogatą gamę przeciwutleniaczy, które mogą być korzystne dla zdrowia włosów i skóry. Doskonale wspomaga dążenia w utracie niechcianej wagi.
Badania wskazują również, że klitoria oczyszcza krew, polepsza wzrok, znacząco poprawia pamięć, redukuje stres i może zmniejszyć ryzyko cukrzycy i powiązanych z nią objawów. Jej wszechstronność wiąże się z bardzo nielicznymi efektami ubocznymi, dzięki czemu clitoria stanowi świetny potencjalny dodatek do każdej diety.
By przygotować herbatę z kwiatu grochu motylkowego, zwaną również 'niebieską herbatą', trzeba dodać 1 łyżeczkę (4 gramy) suszonych kwiatów do 1 szklanki (250 ml) gorącej wody. Wywar trzeba odstawić do zaparzenia na 10–15 minut przed odcedzeniem suszonych kwiatów.
Kraj pochodzenia: Chiny
Składniki: Klitoria kwiat