Oregano 1 kg
Opis
Oregano jest ważnym ziołem w kuchni. Do przyprawiania smaku, używa się liści, które mogą mieć lepszy smak w suszonej postaci niż świeżej. Oregano zazwyczaj stosujemy do do sosów, pizzy, przyprawiania mięs, sałatek. W północnych Włoszech zioło to stosowane jest od wieków i najczęściej używane jest z pieczonymi, smażonymi lub grillowanymi warzywami, mięsem i rybami. W przeciwieństwie do większości włoskich ziół, oregano łączy dobrze z ostrymi potrawami, które są popularne w południowych Włoszech. Natomiast mniej stosowane jest w północnej części kraju, gdzie preferowany jest majeranek. Oregano jest składnikiem ziół prowansalskich.
Oregano było używany jako środek antyseptyczny (dezynfekuje), a także jako lek na żołądek, jelita i dolegliwości układu oddechowego, działa wiatropędnie, łagodzi rany, podrażnienia i choroby skóry. W Grecji do dziś ze względu na zawartość olejków tymolowych stosowany jest jako środek na ból gardła, kaszel, gorączkę. Lebiodka ma wysoką aktywność antyutleniającą, ze względu na wysoką zawartość kwasów fenolowych i flawonoidów. Działa dobrze na wrzody żołądkowe i wątrobę.
Kraj pochodzenia: Turcja
Składniki: Oregano