Papryka słodka 1 kg
Opis
Papryka to bogate źródło witaminy C, jest jej więcej niż w cytrynie i ma jej najwięcej spośród wszystkich warzyw. Papryka to oczywiście beta-karoten, którego najwięcej jest w odmianie czerwonej, zawiera także witaminy E, K oraz witaminy z grupy B. Papryka jest źródłem takich minerałów jak, potas, wapń, magnez, fosfor, zawiera także rutynę która wzmacnia naczynia krwionośne. Jest to warzywo dietetyczne gdyż zawiera od 15 do 30 kcal na 100 gram tego warzywa, w zależności od gatunku.
Papryka słodka może być używana do potraw mięsnych, sosów, ryżu, drobiu oraz sałatek.Jest wyjątkowa ze względu na jednocześnie ostry i słodki smak. Nadaje potrawom nie tylko wyborny smak i aromat, ale też piękną ceglastą barwę.
Kraj pochodzenia: Hiszpania
Składniki: Papryka