Puszka Herbata zielona Jaśminowa 50 g
Opis
Herbata jaśminowa to rodzaj herbaty, pachnący aromatem kwiatów jaśminu. Chociaż najczęstszym rodzajem herbaty jaśminowej jest zielona herbata jaśminowa, istnieją również jaśminowa biała herbata, jaśminowy oolong i jaśminowa czarna herbata. W niektórych przypadkach są to po prostu herbaty o smaku jaśminowym, a w innych bardziej wyszukane mieszanki, takie jak herbaty deserowe.
Herbaty jaśminowe różnią się nie tylko rodzajem herbaty, ale także listkami użytymi do ich wytworzenia oraz kształtem. Różne zielone herbaty jaśminowe są wytwarzane z różnych gatunków zielonej herbaty. Najlepsze są przyrządzane z dużą proporcją pączków herbaty do liści herbaty. Będą miały subtelny, delikatniejszy smak niż herbaty z większymi liśćmi i mniejszą liczbą pąków.
Tradycyjna zielona herbata jaśminowa jest zbierana, przetwarzana na zieloną herbatę, przechowywana aż do zbioru kwiatów jaśminu, a następnie aromatyzowana podczas wielodniowego procesu.
Przez to, że herbata jaśminowa w procesie wytwarzania, wykorzystuje się liście zielonej herbaty, daje to jej wiele korzyści zdrowotnych jak choćby polifenole. Działają one jako przeciwutleniacze w twoim ciele i chronią twoje komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Badania powiązały uszkodzenia spowodowane przez wolne rodniki z chorobami serca i kilkoma rodzajami raka.
Herbata jaśmonowa wspomaga do tego utratę wagi, przyspieszając w zdrowy sposób metabolizm. Herbata jaśminowa jest nie tylko bardzo zdrowa, ale także smaczna i łatwa do dodania do diety. Posiada aromatyczny kwiatowy aromat o słodkim, subtelnym smaku.
Herbata jaśminowa jest dostępna zarówno w torebkach, liściach oraz perłach. Przy czym chcąc cieszyć się pełnym aromatem i smakiem, zaleca się wybieranie pereł lub liści, gdyż herbata w torebkach może zawierać nie tylko połamane liście, ale i niechciane fragmenty roślin psując tym samym doświadczenie.
Aby przygotować liście lub perły herbaty, należy zwyczajnie wrzucic je do garnka i dodać gorącą wodę o temperaturze 70-80°C, odstawić do zaparzenia na 3–5 minut, odcedzić i podać. Co istotne, trzeba unikać używania wrzącej wody, ponieważ może to zepsuć delikatny smak herbaty.
Więcej o herbacie jaśminowej
Herbata zielona Gunpowder połączona z płatkami jaśminu i naturalnym aromatem jaśminowym.
to chińska herbata jaśminowa, zrobiona jest na bazie herbaty Gunpowder której nazwa pochodzi od sposobu, w jaki liście o połyskującej barwie herbaty są zwijane w małe granulki,które wyglądają jak staromodny proch strzelniczy. Ten wspaniały napój pochodzi z chin z prowincji Zhejian. Walcowanie liści herbaty pomaga zachować jej świeży smak, wytworzyć aromatyczny, lekki trunek, który otwiera się z ostrą cierpkością i przekształca się w pełnowartościowa słodycz z trwałym, łagodnym finiszem jej smak i zapach jaśminu świetnie umili nam każdą chwilę.
Herbata zielona Gunpowder jest naturalnie aromatyzowana delikatnymi kwiatami jaśminu, który nadają tej herbacie świeży kwiatowy smak. Jest doskonałym towarzyszem chwil relaksu, wspiera dobre samopoczucie, niweluje stres, odpręża. Przy tym świetnie smakuje, a kwiatowe nuty wręcz uwodzą podniebienie.
Każda filiżanka tego subtelnego słomkowego naparu to prawdziwa przyjemność.
Herbata Jasmine Mao Jian, to herbata klasy Premium dawniej tylko dla dworu cesarskiego, obecnie jest dostępna dla każdego.
Wysoki stopień upakowania liści ułatwiał transport oraz poprzez intensywną obróbkę pozwolił na wydobycie szerokiego wachlarza smaków i aromatów.
W Chinach herbatę gunpowder określa się jako: Zhu Cha, czyli dosłownie „herbata perłowa”.
W zależności od sposobu zaparzenia napar herbaty zielonej Gunpowder przybiera od jasno żółtej do ciemno-złocistej barwy. Herbata roztacza słodki aromat jesiennych liści. Smak herbaty można określić jako miodowy, lekko goryczkowaty i wyrazisty.
Działanie herbaty zielonej Gunpowder
Herbata zielona Gunpowder dzięki dużej ilości tanin, wzmacnia naszą odporność poprzez tworzenie naturalnej blokady pomiędzy naszym organizmem oraz szkodliwymi drobnoustrojami.
Herbata zielona Gunpowder zawiera również dużo kofeiny, dlatego filiżanka tej herbaty doskonale sprawdzi się jako zdrowy i orzeźwiający napar na rozpoczęcie dnia.
Sposób parzenia
Dobre parzenie herbaty jak zawsze wiąże się z gustem, smakiem i indywidualnymi potrzebami osoby pijącej napar.
Przyjmuje się że najlepszy czas dla herbat naturalnych czarnych to ok. 2-5 minuty, w temperaturze 90 C.
Wyprodukowano w: UE
Składniki: herbata zielona, kwiat jaśminu