Triphala cięta 1 kg
Cena regularna:
Cena regularna:
towar niedostępny
dodaj do przechowalniOpis
Triphala cięta Kraj pochodzenia Tajlandia Najlepiej spożyć przed ; data na opakowaniu Triphala to tradycyjny ajurwedyjski preparat ziołowy stosowany w tradycji indyjskiej od tysięcy lat. Nazwa w sanskrycie (starożytny język indyjski) oznacza „trzy owoce”, ponieważ w swojej formule skrywa owoce 3 roślin, a mianowicie amalaki lub amla czyli indyjski agrest (Phyllanthus emblica), bibhitaki lub bahaeda (Terminalia bellirica) oraz haritaki lub harad (Terminalia chebula). Ponadto zawiera wszystkie 5 smaków rozpoznawanych przez Ajurwedę (słodki, kwaśny, gorzki, ostry i cierpki), a każdy z nich ma swoje właściwości i inny wpływ na równowagę dosz. Połączenie tych 3 owoców nie jest przypadkowe, ponieważ w Ajurwedzie wierzy się, że otwierają wszystkie trzy dosze** w ciele – dzięki synergicznemu połączeniu triphala jest odpowiednia dla każdego. Trzy dosze to: vata – związana z ruchem i trawieniem, pitta – związana z ogniem i metabolizmem, kapha – związana z wagą i ruchem substancji w ciele.