Tymianek 1 kg
Opis
Tymianek ma delikatny posmak goździków. W kuchni francuskiej uważany jest za jeden z najznakomitszych ziół. Liście i gałązki tymianku dodawane są do sałatek jak ozdoba. Doskonale komponuje się z cielęciną, jagnięciną, wołowiną, drobiem, rybami, podkreśla smak farszów, pasztetów, wędlin, gulaszów, zup i bulionów. Można go także dodać do chleba, masła ziołowego, majonezu ziołowego, aromatyzowanego octu, musztardy a także do zapiekanek z fasoli i soczewicy. Tymianek nadaje ciekawy aromat pomidorom, cebuli, ogórkom, marchwi, oberżynom, pasternakowi, porom, pieczarkom, szparagom, zielonej fasoli, brokułom, słodkiej papryce, ziemniakom, szpinakowi, kukurydzy, groszkowi, serom, jajkom i ryżowi. Jego smak dobrze łączy się z cytryną, czosnkiem i bazylią. Z wymienionymi produktami dobrze łączy się również tymianek cytrynowy – osiągniemy jednak odrobinę inny smak.
Kraj pochodzenia: Polska
Składniki: Tymianek